Boeken: 7x een nieuwe bestemming

Ontspullen is leuker wanneer je een nieuwe bestemming vindt voor jouw boeken. Van verkopen, book art tot het laten maken van een notitieboek met die mooie boekenkaft. 

Voordat je je boeken gaat uitzoeken, is het goed om eerst na te denken over wat je kunt doen met de boeken die je niet langer wilt bewaren. Je zult zien dat ontspullen dan veel makkelijker wordt. Het gaat niet langer over houden of weggooien. Je kunt nu kiezen welke nieuwe bestemming je boeken krijgen. In deze blog heb ik er 7 voor je op een rij gezet: 

Doorgeven

Geef je boeken door. Tegenwoordig zijn er op heel veel plekken boekpunten ingericht. Hier kun je boeken achterlaten en boeken meenemen. Bij mij in de buurt kan ik hiervoor terecht in de supermarkt, bij de bibliotheek en bij Boekspot op Utrecht Centraal. Of maak je eigen boekspot, kijk eens op nudge.nl.  

Goede doel
Doneer je boeken aan het goede doel. Dit is mijn favoriete bestemming voor de boeken die ik niet langer wil bewaren. Ik breng mijn boeken naar Books 4 Life in Utrecht. Het mooie is dat de opbrengst van de verkoop naar het goede doel gaat. Bovendien worden de boeken tegen hele lage prijzen verkocht, zodat iedereen toegang heeft tot boeken. Twee goede doelen in één dus. 

Notitieboek
Heb je een boek dat je dierbaar is of waar je de kaft heel mooi van vindt? Laat er een notitieboek van maken. Bijvoorbeeld via Kaftwerk. Je kunt daar ook je boeken met mooie oude kaften doneren. 

Book art
Leef je uit en maak iets moois met je boeken. Google op ‘book art’ voor gave ideeën. Mooie manier om iets te doen met boeken waarvan je de kaft heel mooi vindt of die van emotionele waarde zijn. Van book folding tot het maken van meubels.

Verkopen
Je kunt ervoor kiezen om je boeken te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld via bol.com, Marktplaats, (online) boekenwinkel of op de rommelmarkt. Er zijn veel boeken in omloop met een hoge oplage. Het is dan de vraag hoeveel je ervoor krijgt. Er zijn tweedehands boekenwinkels die alleen bijzondere exemplaren aannemen. Het kan ook lang duren voordat je de boeken verkocht hebt, waardoor ze dus nog steeds ruimte innemen. 

Tweedehands winkel
Doneer je boeken aan een tweedehands winkel. Voor die boeken waarvan je wilt dat ze op waarde worden geschat. Je weet zo dat je boeken verkocht zullen worden aan liefhebbers en dus een mooi nieuw plekje krijgen.  

Terug de kringloop in
Bij boeken waarvan er veel exemplaren zijn is terug de kringloop in, via het oud papier, misschien wel de beste optie. Veel studieboeken zijn bijvoorbeeld achterhaald. Van oud papier wordt nieuw papier gemaakt en dus ook nieuwe boeken. Voor het maken van gerecycled papier is minder water nodig. Help de plaatselijke verenigingen door het aanbieden van oud papier. Of verkoop het  oud papier zelf voor 4 eurocent per kilogram en koop een ijsje. 

Ik ben benieuwd welke bestemming jij het leukst vindt. En welke initiatieven er bij jou in de buurt zijn. 

Reactie achterlaten is leuk!

 

Wekelijks een leuke opruimopdracht ontvangen en aan het denken gezet worden? Schrijf je dan nu in voor Ruimte voor inspiratie.